Beelden van de 'Eyseend'
Rondje Zweden in 2018
Deel 3 (17 juli - 24 juli)
Het Vänernmeer (Sjötorp - Vänersborg) Het Vänernmeer, 5648 km2, diepste punt 106 meter, 2000 km oeverlengte, 22.000 eilanden en scheren, ligt op 44 meter boven de zeespiegel.


Van Sjötorp naar Mariestad 17 juli (20 km, 1 sluis, de laatste (voor ons) van het Götakanaal).
Na Sjötorp vaar je door de scheren en zie je na 11 kilometer de Torsöbrug (in het midden 18,5 meter hoog, sommige bemanningen hebben niet goed op de kaart gekeken en moeten met hun schip keren en omvaren), die het vasteland met het eiland Torsö verbindt. Er onder door kun je de grote kerk van Mariestad al zien.

De Gastenhamn.

Mariestad werd in 1583 door Graaf Carl  gesticht, de latere koning Karl IX. Zijn vrouw,Maria van Palts, gaf haar naam aan de stad. Mariestad is een van de twee steden in Zweden met een kathedraal, maar geen bisschopszetel. De kerk staat hoog boven een stenen heuvel met daaromheen de oude stad.


Van Mariestad naar Djurö 18 juli (35 km).
Djurö Nationalpark bestaat uit een archipel van 35 eilanden en vele kleine scheren. Tegenwoordig kennen de eilanden geen permanente bewoning meer. Wel zie je er regelmatig damherten. Een overblijfsel van het eilandenrijk als jachtterrein. Op het noordelijkste punt van het grootste eiland, bevindt zicht achter de vuurtoren en inham, waar een steiger met beperkte faciliteiten is gemaakt (vuilnisbakken, die regelmatig worden leeggehaald en een paar "eenvoudige poepdozen", waar de bezoekers overigens allemaal gebruik van maken. In het midden ligt één ankerboei.

We maakten eerst vast aan de steiger. De herten grazen op korte afstand. We werden de volgende morgen, redelijk onvriendelijk, gevraagd te vertrekken door de eilandbeheerders. Gelukkig was net de ankerboei vrij.

In het bos zijn een paar routes via hele smalle paden aangeven. Doodstil en veel insecten en mieren.

In het Vänernmeer wordt veel gevist. Onze buren gingen er ook op uit en bij terugkomst moest er veel vis worden schoongemaakt.

De zon ging onder na een regenbui. De eerste sinds weken.


Van Djurö naar Läckö slott 20 juli (27,5 km).
Het slott zie je van ver op het Vänernmeer al opdoemen. In 1298 werd op het eiland Kållandsö een vesting aangelegd. Het complex werd tot in de 14e eeuw gebouwd, maar rond 1470 door een brand verwoest. Op dezelfde plek werd een nieuwe burcht gebouwd. Naast het Läckö slott een jachthaven, een camping en veel mogelijkheden om je te verpozen. Het was er ondanks het blijvend fraaie weer, niet overdreven druk.
Het
Läckö slott ligt 23 kilometer ten noorden van Lidköping.

Op veel plaatsten in Zweden worden de boten, die hier allemaal op zijn aangepast, aangelegd met de kop naar de steiger (soms andersom) en achter of voor vast aan een ankerboei. Voor ons is dat wat lastig, vanwege de hoge kop van de kotter, maar soms ontkom je er niet aan.

Bij het Läckö slott is heel vroeger een "stoombootkade" gemaakt voor het aanleggen van de passagiersschepen. Daarachter is nu de jachthaven gesitueerd.

De kant van de binnenplaats van Läckö slott, achter het toneel, waar in de zomer concerten worden gegeven.

Een stukje haven vanaf het slott gezien. Voor de toeristen vaart er een replica van een Vikingschip door de scheren.

Op de fiets naar het vissersplaatsje Spiken, iets noordelijker dan Läckö, Vis te kust en te keur, met als specialiteit gerookte zalm gemarineerd in honing. Een hele rij Butiks rond de landtong, met daarnaast ook een jachthaven.

Zo gauw je van het water wegfietst, blijkt het land er achter afwisselend gebruikt te worden voor landbouw met stukjes bos er tussen. Dat gebeurde ook al eeuwen geleden en daarvan zijn nog diverse sporen zichtbaar, zoals deze oude boerderij.


Van Läckö slott naar Dalbergså, een camping/jachthaven aan de westkant van het Vänernmeer
23 juli (42,5 km).
We komen dan met de boot voor de haven van Spiken langs, waar we eerder hebben gefietst.Om naar het onderste deel van het Vänernmeer te komen moet je tussen de scheren door. Soms heel nauw vaarwater.

Zo gauw je weer op ruimer water vaart, kom je zulke schepen tegen op het Vänernmeer, Zij moeten ook op goed betonde stukken tussen de scheren door. 

We hebben een tussenstop gepland in Dalbergså. Daar we de ZW-wind (weer eens ...) op de kop hadden vonden we dat een goede gedachte. De camping/jachthaven ligt in de monding van een riviertje. je moet er vlak bij zijn, om de ingang goed te kunnen overzien.

Eenvoudige steigers, met de nodige voorzieningen en op de camping is al het noodzakelijke aanwezig.
Zelfs een klein winkeltje.


Van Dalbergså naar Trollhättan, 24 juli (44 km).
Onderweg op het
Vänernmeer komen we ook weer een vrachtschip tegen. Verder zien we op de hele grote waterplas nauwelijks schepen. En dit noemen ze hoogseizoen ....Vanaf het
Vänernmeer vaar je, na ongeveer 30 km, in Vänersborg onder een hoge brug door, waarna direct een historische klapbrug volgt, waarachter het Trollhättakanaal begint.


Het verhaal van de 'Eyseend'

Zweden 2018
Deel 1: Groningen - Götakanaal (via Stockholm)
Deel 2: Het Götakanaal (Mem - Sjötorp)
Deel 3: Het Vänernmeer (Sjötorp - Vänersborg)
Deel 4: Het Trollhättekanaal (Vänersborg - Göteborg)
Deel 5: Göteborg - Groningen (via Kopenhagen en Middelfart)
 

Email: Eyseend